Egg Rolls Ala Korea : Gyeran Mari Or Tamagoyaki | SITI.YANG.MENAIP

Egg Rolls Ala Korea : Gyeran Mari Or Tamagoyaki

/
64 Comments
April 19, 2020
Egg Rolls Ala Korea : Gyeran Mari Or Tamagoyaki


Kalau tengok menu makanan Korea dan Jepun mesti ada Egg Rolls dan sangat sedap. Ini adalah percubaan pertama dan aku rasa okay sangat dah bab rupa memandangkan aku first timer. Part paling susah adalah nak gulung. Nak lagi gebu kena pecah telur banyak biji pukul pun lama sikit. Baru puas hati tengok ada banyak lapisan.. Ni atas bantuan kawan juga ajar aku tolong flip telur bagi jadi elok sebab aku kekok nak buat. Kena berlatih banyak kali baru jadi elok. Kalau aku sorang buat rasanya terus jadi scrambled egg jawabnya. Kalau orang Korea dan Jepun kadang-kadang siap ada pan khas untuk buat Egg Rolls - yang bentuk empat segi tu.. Pakai non stick pan biasa pun okay dah janji tak melekat sangat nak gulung.

Bahan-bahan untuk buat Egg Rolls :
Telur (ikut suka nak banyak mana - lagi banyak biji lagi banyak gulung)
Bawang Hollang
Carrot
Cili Padi (kalau nak pedas)
Cheese (aku pakai cheddar keping saja - masa kat kuali aku carik kecil-kecil)
Susu segar (agak-agak ikut kuantiti telur - jangan cair sangat)
Garam
Black Pepper (optional)

Sedap !!Letak cheese banyak sikit sebab masing-masing hantu cheese tapi jangan letak masa dua gulungan pertama takut tembus keluar tak cantik nanti.

Selamat mencuba.



You may also like

64 comments:

  1. Wahhh...bestnya.. Nanti boleh try la jugak

    ReplyDelete
  2. Ikut selera saya juga ada cili api. Ada letak susu tak? Boleh cuba ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry lupa update resepi kalut nak publish eheh..
      letak sikit susu segar (ikut resepi asal susu sejat) letak sikit
      xmau cair sangat..

      Delete
  3. alahai..sdapnya..yummy..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ralit makan ni CikNor.. kalo antu telur..
      memang lagiii layan..

      Delete
  4. sedapnya..dh lama teringin nak buat. nnti la kita try masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah buat best.. pengalaman betul. mesti nanti
      gelak2 kat diri sendiri terpeleot tangan nak flip..

      Delete
  5. Cantiknya. Macam masterchef dah,SYM.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiiit tinggi benar tu.. takot kite hehe..
      kena practice lagi ni kasi lagi comey..

      Delete
  6. Rupa dh cantik..rasa pasti meletup tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa telur goreng banyak cheeseee hehe..

      Delete
  7. Elok dah tu, cantik sayang nak makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa ah kan rasa sayang nak makan haha..
      sebab berperang siap nak gulung..

      Delete
  8. selalu sangat tengok vlogger buat egg roll, ya Allah, nampak comel dan sedap je. Tapi nak try buat takut frust nak flip telur asyik fail XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang susah sikit tapi da try flip skali dua u got the hang of it already so okay saja. pakai sudip yang nipis sikit..

      Delete
  9. pernah gak buat sajian ni. memang best!

    ReplyDelete
  10. homecook memang Sedap. tak kisah la apa2 menu pun. hehe…

    ReplyDelete
  11. nampak sangat menyelerakan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhehehh rupa penting.. rasa kedua ngeh2..

      Delete
  12. Wah nampak sedap betul! Bahan2 tu semua campur sekali dan masak masa dengan telur atau, masak asing dulu baru campur dengan telur ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pukul sekali dengan telur.. potong dadu main campak je
      semua sekali =D

      Delete
  13. telur mmg favourite my hosmet. perghhh, mcm2 jenis masakan telur dia masak. egg roll ni buat kami tmbh 2-3x nasi πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹ sodapnya x terkata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Egg Roll makan saja pun da trangkat dah rasa..

      Delete
  14. Biasa buat nipis je sebab nak jimat telur. yang SYM buat ni terbaiklah. lawa pulak tu kejadiannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memula dua layer awal tu buat nipis juga sebab konon nak banyak lapisan tapi koyak2 haahaha so kami tuang banyak kasi tebal sikit..

      Delete
  15. Ada juga buat 2 kali..letak cheese memang lagi sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kalo letak cheeseeee to the diff level dah !!
      meleleh2 cheese tu ya Allah sedapnya !!

      Delete
  16. selalu mendadar jer..kalu tak dadar telur mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kalo telur dadar dengan kicap pun da rasa awesome..
      time xdak selera lauk2 lain itu da ckup =D

      Delete
  17. cheese tu letak yang macam mana? mozarella ke? atau cheese keping?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya letak cheese keping2 tu.. carik2 masa nak gulung =D

      Delete
  18. Dah ok sgt tu... Mcm pro dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe yaaayy !! tapi ni nak buat kena sesekali je..
      kena cekal hahaha..

      Delete
  19. kita pun cadang nk buat ni nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat time sahuuur pun best ni..
      buat lekaihhhhh..

      Delete
  20. Replies
    1. hahaha kawan yang tolong ZF.. kalo sendiri
      rasa jadi telur hancus hehhe..

      Delete
  21. Replies
    1. ehehe nampak jela kot.. rasa belum tentu =P

      Delete
  22. ni makan dia saja sambil menaip entri memang tak sedar - habis.. hee~

    ReplyDelete
  23. Sungguh menggoda nyer Egg Rolls πŸ˜‹πŸ˜‹

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe memang menggoda.. rasa trasa rasa kat mulut ni..

      Delete
  24. Sitiii.. awat la kak CN baca post ni pukui 8.44pagi dan dlm waktu intermittent fasting ni. aishh lapo dibuatnya. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehehe hampun hampun !! inila CN kena buat ni. ok je kan time IF makan cemni kira tak lari sangat diet kan..

      Delete
  25. kena buat video niiii.... Hehehe

    ReplyDelete
  26. Uishhh dapnya! Tolong buat untuk akak barang segulung dua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha adoi kak.. saya nak buat lagi ni nak fikir jap..

      Delete
  27. Buat jugak tapi takda bubuh cheese. Sedapnya bila letak cheese

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay je gitu pun dah sedap dah.. cuma ada cheese
      gebusss la sikit =D

      Delete
  28. Dah dapat dah satu menu untuk berbuka hari ni ....kalau rajin boleh try nanti

    ReplyDelete
  29. Ala...baca post ni masa hari pertama puasa. Langsung kecur air liur

    ReplyDelete
    Replies
    1. bhahaha itu tandanya kena masak ni as menu nanti =)

      Delete
  30. Sedapnya Ada cheese cili Ali semua mesti sedap ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. cili tu sikit ja kak.. takut banyak2..
      trangkat brasap nanti..

      Delete
  31. selalunya sy gagal nak buat telur gini hahaha, dah byk kali try pun tak kan dpt bentuk cantik mcm tu T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun ni kawan tolong sebab dia da expert.. hehe..

      Delete

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.