2021 | SITI.YANG.MENAIP

 


Alhamdulillah selesai post parcel kawan-kawan semua yang menang NZ Souvenirs Giveaway By SitiYangMenaip. Baru dapat post hari ini atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan beberapa hari lepas. Terima kasih banyak-banyak kerana sabar menanti dan masih setia support SitiYangMenaip. Alhamdulillah tak ada yang serang ingat aku scammer tipu nak kasi hadiah. Terima kasih yang amat juga kerana memahami segala kekangan yang wujud lagi-lagi musim PKP ni.

Mucha gracias !!

Tunggu ya hadiah sampai rumah.. Ini parcel pink penuh kasih sayang tau..
Bukan gelang pink..

 


Hi semua !! First of all aku nak minta maaf sangat-sangat sebab lewat benar post hadiah kepada pemenang-pemenang. Setakat hari ini masih ada seorang yang belum bagi alamat jadi aku decide untuk tak nak tunggu dah dan terus saja proceed dengan process untuk hantar hadiah-hadiah kepada pemenang. Kekangan kedua.. kawasan sekitar ada banyak sangat roadblock lately saja ni berkurang dan macam ada kelonggaran sikit boleh pergi nak beli barang-barang jadi baru dapat nak bergerak. Jarak post office dari rumah aku melebihi 10KM jadi aku agak takut nak pergi post sebenarnya. Paling dekat adalah lebih kurang 17KM okay.. tapi dah habis PKPD ni rasanya dah boleh rentas nak pergi pejabat post. Insyallah.. by hari Rabu depan aku akan pergi post semua souvenirs korang.

In order untuk menebus kelewatan menghantar hadiah..
aku ada tambah sikit sesuatu dalam parcel korang. Tunggu ya..

Aku akan update lagi sekali bila dah post parcel.
Terima kasih banyak-banyak diatas kesabaran semua pemenang.

Take care =)

UPDATE :

Semua hadiah dah siap dibalut tinggal untuk post. Tapi sayangnya masih ada tiga pemenang yang masih belum beri alamat jadi melambatkan process penghantaran. Dah message banyak kali even PM di Instagram juga tapi masih tak diberikan alamat. Seen saja.. Aku kalau boleh tak mahu ulang alik ke PO banyak kali. Aku pula tinggal di kawasan red zone kes tinggi tiap-tiap hari. Sekarang ni PKPD pulak dah seluruh Selangor tapi ada PO within 10km jadi tak ada masalah !!

Jadi aku tunggu lagi beberapa hari semoga pemenang-pemenang yang berkenaan tolong mudahkan juga urusan aku. Kalau masih tak terima alamat.. rasanya kita cabut pemenang lain la ya.. Kalau boleh tak mahulah sebab dah menang ni dah jadi hak pemenang tapi itula.. Penat juga tunggu huhuhu.. Bukan merungut apa ya kawan-kawan.. Aku seronok buat GA dan cuma aku terasa sedih sebab aku dah make an effort nak contact pihak berkenaan.

Nak bagi hadiah.. bukan aku minta duit hehe.. Tataula..

----------------------------------------------------------------------------------------

Yaass !! Finally tibalah masanya untuk aku umumkan pemenang-pemenang NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip. Maaflah lewat sikit umum ada banyak urusan pula datang tiba-tiba.

Aku guna khidmat Pickerwheel.com untuk buat cabutan pemenang. 
Tahniah diucapkan kepada semua yang terpilih.

  1. Sila tinggalkan Nama penuh, Alamat Surat Menyurat YANG LENGKAP dan No Telefon untuk urusan penghantaran hadiah di ruangan comment.
  2. Jangan risau - aku tak publish. Hanya untuk rujukan sendiri.
  3. Aku akan post hadiah setelah tamat tempoh lockdown jadi sila expect delay yaaa..
Sebagai menghargai jasa dua rakan bloggers yang join giveaway paling awal untuk each category.. Aku juga akan kirimkan sesuatu untuk korang.

Jadi kepada :

  1. https://www.shikinrazali.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  2. https://anakomak6.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
Sila tinggalkan details di ruangan comment juga.

Terima kasih kepada semua yang sudi luang masa join NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip. Penyertaan korang sangat dihargai. Insyallah nanti ada rezeki kita buat lagi.

Bila dah masuk umur 30an memang antara main concern aku adalah penjagaan kulit. Masa remaja jaga juga tapi tak serious sangat macam sekarang. Cepat sangat alert dengan perubahan kulit especially kulit muka. Mula nampak tanda-tanda penuaan mula nak risau. Lagi-lagi kulit muka aku jenis combination – ada zone kering dan ada zone cepat berminyak. Biarlah orang nak kata muka tak berapa lawa pun itu belakang kira, janji kulit nampak sihat dan sentiasa bersih. Alhamdulillah kulit muka aku bukan sejenis acne prone (sangat senang berjerawat) tapi tak bermaksud tak ada jerawat langsung. Ada masa timbul juga sebiji dua.. Cuma syukur tak pernah mengalami keadaan kulit breakout teruk. Kalau kita tanya dermatologist, apa ingredient terbaik untuk kulit muka – jawapannya adalah Vitamin C. Bukan hanya baik untuk tubuh badan kita, Vitamin C juga adalah agent terbaik untuk melambatkan proses penuaan kulit dan membantu kita untuk mengekalkan kulit yang sihat dan cantik.

Aku diperkenalkan dengan produk penjagaan kulit tempatan ORYN Skincare yang menggunakan asas Vitamic C dalam formula produk yang dihasilkan. Masalah utama kulit muka aku adalah masalah liang pori (pores) yang besar di bahagian berhampiran hidung dan masalah blackheads dan whiteheads. Ini memang normal juga dalam kalangan wanita tapi kalua dah tak dibendung memang akan bertambah buruk. Dah lebih tiga minggu aku cuba set penjagaan muka ORYN Skincare yang dikirimkan dan amatlah berpuas hati. Haaa.. Inilah nak dikongsikan dengan korang semua.


Produk dari ORYN Skincare yang aku dapat adalah :

1. ORYN Hydrabright Gentle Cleanser
2. ORYN Hydrabright Moisturizer
3. ORYN Hydrabright Clear Gel (For Acne, Whitehead & Blackhead)

ORYN Hydrabright Gentle Cleanser
Pencuci muka yang kurang buih dan lembut ini adalah sangat bersesuaian untuk mereka yang mempunyai masalah kulit berjerawat. Bahaya ya guna pencuci muka yang banyak buih dalam jangka masa panjang. Seeloknya kena pilih yang mild dan tak merosakkan kulit. Diformulasikan dengan menggunakan bahan semula jadi khas untuk membantu membersihkan, menyegarkan dan mencerahkan kulit. ORYN Hydrabright Gentle Cleanser adalah sangat mild dan sesuai untuk kulit muka sensitif – tidak membuatkan kulit rasa terlalu tegang dan mencegah kulit daripada menjadi semakin teruk kerana terlalu kering. Jadi, ORYN Hydrabright Gentle Cleanser sesuai untuk semua jenis kulit.


Bahan-bahan kandungan ORYN Hydrabright Gentle Cleanser :
  • Multi-Action Vitamin C – Membantu mengurangkan kesan-kesan jerawat dan mencerahkan tona kulit nampak lebih cerah dan sekata.
  • Hyaluronic Acid & Panthenol – Membantu melembabkan kulit dan menghalang kulit menjadi terlalu kering.
  • Niacinamide – Membantu mengecilkan size liang pori yang besar, mengurangkan masalah kulit berjerawat dan membantu membaiki kulit rosak.
  • Pentavitin & Sweet Almond Oil – Membantu mengekalkan kelembapan kulit dan menghalang kulit menjadi terlalu kering.

ORYN Hydrabright Gentle Cleanser adalah produk bebas SLS dan SLES serta Mercury yang sememangnya bahaya untuk kulit kita semua. Setelah lebih tiga minggu aku cuba ORYN Hydrabright Gentle Cleanser ni, aku rasa kulit aku kurang berminyak. Walaupun musim PKP hanya duduk dirumah, kadang-kadang sebab cuaca panas berpeluh juga dan tahu-tahu muka pun sama berminyak. Rasa perbezaan kulit lebih lembab dan tak oily teruk. Texture pula sangatlah lembut memang sedap dok massage muka. Bau pula wangi sebiji bau buah oren. Sambil cuci muka sambil menikmati bau cleanser. Aku pump sikit saja tau tak banyak itu pun dah cukup cover seluruh muka. Harga pula bagi aku mampu milik, RM24.90 (50ml) – selalunya perempuan sanggup nak invest duit extra sikit untuk dapatkan produk penjagaan muka yang berkualiti.

ORYN Hydrabright Moisturizer
ORYN Hydrabright Moisturizer sangat kaya dengan kandungan Multi-Action Vitamic C dari Korea dan gabungan bahan-bahan lain yang mampu membantu kulit kelihatan lebih cerah, mengekalkan kelembapan dan mengurangkan tanda-tanda penuaan kulit muka. Penggunaan yang konsisten dapat membantu kulit muka menjadi lebih sihat dan nampak lebih muda.


Bahan-bahan kandungan ORYN Hydrabright Gentle Cleanser :
  • Multi-Action Vitamin C – Sejenis antioxidant yang melindungi kulit dari radikal bebas dan mengurangkan tanda-tanda penuaan, mengurangkan kesan-kesan hitam dan membantu mencerahkan kulit menjadi lebih sekata.
  • Glutathione & Arbutin – Bahan-bahan yang membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan penghasilan melanin untuk kulit yang lebih cerah.
  • Natural Plants – mengandungi extracts tumbuh-tumbuhan semula jadi seperti Cantella Asiatica, Aloe Vera dan Chamomile yang membantu mengurangkan iritasi kulit sensitif, mengurangkan kegatalan kulit muka dan membantu mempercepatkan penghasilan sel-sel baru.
  • Niacinamide – Sejenis Vitamin B3 yang membantu menghalang kerosakan hasil daripada sinaran UV dan mengurangkan pigmentation. Juga membantu mengecilkan liang pori pada kulit muka.
  • Hyaluronic Acid & Pentavitin – Berfungsi untuk mengekalkan tahap kelembapan kulit dan mengurangkan kesan kekeringan kulit.

Aku sepsis yang sangat malas pakai moisturizer. Tahuuu memang moisturizer penting untuk kulit tapi aku tak suka sebab belengas dan melekit. Tadi aku dah bagitahu kulit aku cepat berminyak jadi kalau pakai moisturizer memang mengundang rasa tak selesa. Untuk waktu pagi, aku hanya pakai lapisan nipis saja dan pada waktu malam aku akan pakai extra sikit sebelum tidur. Bau sangat wangi dan selesa bila dipakai. Cepat meresap dan yang penting – tidak melekit. Untuk sebekas 30ml ORYN Hydrabright Moisturizer hanyalah berharga RM44.90.

ORYN Clear Gel (For Acne, Whitehead & Blackhead)
Diformulasikan daripada kandungan Vitamin C terbaik untuk merawat jerawat dan jeragat pada kulit muka. Kandungan bahan-bahan yang ringan dengan level pH yang sesuai untuk semua jenis kulit muka sangat membantu untuk mendapatkan kulit muka yang cantik dan bersih – mengurangkan kesan parut jerawat dan jeragat, membantu untuk mengurangkan tumbuhnya jerawat baru. Hasilnya, kulit akan lebih cantik.


Bahan-bahan kandungan ORYN Clear Gel :
  • Multi-Action Vitamin C – Membantu mengurangkan jerawat, blackheads dan whiteheads.
  • Salicylic Acid – Membantu merawat jerawat, blackheads dan whiteheads dan mengurangkan iritasi kemerahan pada kulit muka.
  • Aloe Vera Extract – Memberi kesan yang lembut dan tenang untuk mengawal iritasi kulit yang bermasalah terutamanya yang berjerawat dan gatal.
  • Niacinamide – Membantu mengecilkan liang pori yang besar dan mengurangkan penghasilan sebum yang menggalakkan pertumbuhan jerawat.
  • Zinc Extract – Mengawal penghasilan sebum kulit muka dan mengecilkan size liang pori.

Dalam ketiga-tiga produk yang aku cuba, ORYN Clear Gel is my favourite. Memang sangat best bila apply serum pada muka rasa fresh dan sangat cepat menyerap tak rasa melekit. Dicadangkan untuk apply pada Kawasan yang bermasalah saja tapi aku sapu seluruh muka. Kawasan bermasalah aku adalah di sekitar hidung jadi disitu apply lebih sikit. Walaupun akua da masalah blackheads dan whiteheads, alhamdulillah tak teruk tak mengganggu pun. Sesekali memang aku belek juga hidung nak keluarkan blackheads dan sejak pakai produk ORYN Skincare, aku perasan blackheads di sekitar atas batang hidung semakin kurang. Di kawasa sekitar lubang hidung masih ada – kena apply lagi ni.. Pores kelihatan lebih kecil dari biasa. Memang best sangat rasa..

Kena pakai lebih konsisten jangan culas.. Bagi aku, amatlah penting untuk kulit kita sentiasa dalam keadaan bersih dan sihat. Nak nampak extra cantik pakai make up itu urusan kedua. Yang mana ada masalah kulit sensitif dan selalu breakout, boleh ikhtiar cuba pakai produk ORYN Skincare. Untuk korang yang nak cuba produk penjagaan muka dari ORYN Skincare, boleh cuba jangan takut. Boleh juga korang consult dengan sesiapa yang lebih arif juga untuk dapatkan nasihat tentang kandungan bahan-bahan dalam produk ni sekiranya rasa was-was. It is okay untuk dapatkan pengesahan especially kalau kulit muka korang sangat sensitif dan cepat breakout.

Untuk rujukan lanjut, boleh terus ke :


Facebook : ORYN Skincare

Instagram/Twitter : @orynskincare

Alhamdulillah aku dan MamiZ dah selesai cucuk vaccine first dose few days ago. Baru rasa kuat sikit hari ni selepas tiga hari dicucuk. Dua hari kecundang.. Fuuh boleh tahan juga penangan cucuk vaccine walaupun dose yang pertama. Tapi korang janganlah takut dan risau insyallah semua okay tak ada apa yang perlu dibimbangkan. Ini adalah salah satu dari ikhtiar untuk kekal sihat dan usaha untuk kembali hidup normal. Macam makan ubat.. cuma ubat kita telan ini kita cucuk. Negara kita dah bersetuju keluarkan fatwa yang berkaitan hasil perbincangan orang-orang yang tinggi ilmu agama dan orang-orang cerdik dari pelbagai bidang - aku yang cetek pengetahuan better duduk diam. Sekarang ni kita tak boleh nak memilih nak itu nak ini - kita nak cepat capai herd immunity tak kiralah dengan vaccine apa pun. Plus, kena syukur kerajaan kasi vaccine free saja untuk kita semua.



Kali ini aku nak kongsikan dengan korang pengalaman cucuk vaksin Astra Zeneca - process dan kesan symptoms sampingan. Panjang sikit aku nak membebel ni.. 

Macam mana aku dapat vaccine Astra Zeneca ni cepat ??
Cepat tu tak cepat sangat juga..

Ingat tak bila Astra Zeneca batch pertama sampai Malaysia dan ramai kecam kerajaan sebab tak mahu Astra Zeneca dimasukkan dalam senarai vaccine under Program Imunisasi Covid19 Negara ?? Kecoh masa tu sebab tiba-tiba timbul beberapa kes darah beku di Europe dan America selepas dicucuk. Pening kepala kerajaan sebab benda dah sampai dah beli sayang kalau buang. KJ pun decided untuk gugurkan Astra Zeneca dari senarai vaccine yang diluluskan sebab rakyat dah bising dan open kepada public yang sukarela untuk menerima vaccine Astra Zeneca dan khas untuk penduduk di Selangor dan Kuala Lumpur sahaja. Aku tengok MySejahtera tak bergerak pun walaupun dari bulan February aku register jadi aku beranikan diri untuk apply Astra Zeneca. Tinggal pula di kawasan yang memang hari-hari kes tinggi memang risau sentiasa. Membuak-buak rasa nak cepat capai herd immunity.


Inilah yang aku apply pada 2 May 2021 dan esoknya terus dapat confirmation di MySejahtera. Daftar sekali untuk MamiZ aku tak tanya pun nak tak nak.. Daftar dulu fikir kemudian. Sebenarnya aku tak tahu menahu pasal ni dan sehari sebelum pendaftaran ada kawan kongsi jadi aku terus stand by nak mendaftar. Masa ni ramai yang takut kononnya nanti dijadikan lab rats sebab batch pertama kan.. Tapi semua slots tetap sold out !! Wahh.. Ini menunjukkan memang ramai sangat rakyat Malaysia yang mahu menerima vaccine. Dose pertama mula diberikan bermula tempoh 5 May 2021 - 6 June 2021. Aku sengaja pilih tarikh sebulan lambat sebab to be honest, aku takut. Takut tapi mahu.. jadi aku rasa tempoh sebulan tu cukup untuk aku siapkan diri emosi untuk menerima vaccine.

01 June 2021 - Hari nak cucuk vaccine dose pertama.

Slot aku di UKM Bangi pada pukul 12:30PM dan MamiZ pukul 02:00PM hari yang sama. Saja tanya di kaunter pendaftaran boleh tak MamiZ pun cucuk sekali supaya tak perlu tunggu. Alhamdulillah dibenarkan lagipun orang tak ramai. Semua process berjalan lancar dan by 12:41PM aku dan MamiZ berdua dah selesai dicucuk. Keseluruhan process ambil masa plus minus 30 minutes. Banyak kaunter saringan - kaunter nak tekan link, scan dan consultation dengan doctor. Jawab jujur kalau ada sakit jangan selindung. Lagi bagus kalau ada surat doctor dan jenis ubat yang kena makan. Kalau doctor rasa tak lepas untuk dicucuk, memang kita tak dibenarkan cucuk yaaa.. Semua adalah untuk keselamatan dan kesihatan.

Barang penting kena bawa :
  1. Kad pengenalan
  2. Pen
  3. Mobile phone sebab nak guna MySejahtera (make sure battery penuh)
  4. Medical report kalau ada
  5. Senarai ubat yang dimakan
Isi borang dulu.. Dua salinan..

Aku memang tak ambil gambar sangat sebab aku nervous tak sempat fikir benda lain. Di kawasan dalam dewan dibenarkan ambil gambar cuma di ruangan cucuk tak dibenarkan. Tapi ikut budi bicara tukang cucuk, kalau dia bagi ambil gambar silalah ambil sebagai kenangan. Kawan aku dapat doctor sporting gila siap izinkan buat video. Perrgh.. Tapi aku memang tengah pucat lesi seram sejuk jadi tak terlintas nak ambil gambar ke apa. Proses sangat laju tau tau aku dah sampai booth cucuk. Haaa.. Haha.

Sakit ke kena cucuk ?? Ni ramai orang tanya..
Tipu sangat kalau kata tak rasa apa.. Ikut logic mesti rasa ada benda tajam masuk kat tangan kita kan.. Aku tak mahu kata sakitlah cuma nyut nyut sikit yang sangatlah boleh ditahan dan lepas keluar booth cucuk hilang rasa macam tak jadi apa pun. Come on !! Aku yang penakut ni boleh buat.. korang mesti boleh juga. Dah selesai cucuk kita semua kena tunggu sekejap di ruangan pemerhatian. Kalau ada symptoms kita kena tunggu lebih lama kalau tak ada apa-apa, lepas 15 minutes dah boleh balik. Kalau pening dan loya sebaik saja dicucuk sila bagi tahu helpers. Jangan risau.. semua disana sangat membantu. Dah selesai boleh ke booth bergambar. Kalau pergi seorang diri - akan ada helpers yang sedia untuk menolong kita.

Pergi berdua pun helper tolong ambil gambar. Ihiks..

Sebelum keluar kita akan dapat card ni..
Simpan baik-baik nanti second dose kena bawa..

Sebenarnya dah daftar in February tapi macam tak sure betul ke cara daftar sebab tak gerak apa pun.. Jadi aku delete dan register sekali lagi in April. Haaah !! Cerdik.

Ok alhamdulillah selesai dose pertama. Mari kita sembang bab symptoms pula yang semua orang risau sangat kan.. Memang aku faham concern korang sebab aku pun ada perasaan risau takut tertanya-tanya tu.. Lain orang lain tindak balas dan macam mana kita nak tahu, kita kena cucuk dulu. Memang akan ada normal side effects jadi kita sendiri kena pantau keadaan diri sendiri juga.



Seeloknya pergi ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) berteman. Lagi-lagi kalau PPV jauh dari rumah. Biar ada teman tolong drive. Ada individu yang dapat symptoms betul-betul lepas kena cucuk ada individu yang ambil masa beberapa jam baru mula nak rasa symptoms. Semua berbeza-beza. Kalau korang jenis yang cepat kena symptoms, takut tak larat nak drive dan bahaya drive dalam keadaan pening dan sebagainya.

Adalah normal untuk demam dan mengalami beberapa symtomps lain lagi. 10 jam selepas dicucuk aku masih kuat dan sikit sakit pun tak terasa. Tidur seperti biasa tapi semua symptoms bermula sebelum Subuh esok harinya. Sekitar pukul 04:00AM aku terjaga rasa bahang yang amat berpeluh-peluh sekejap badan rasa panas sekejap rasa sejuk menggigil. Badan aku lebih kerap panas dari rasa sejuk. Dah sudah !! Tapi jangan panic.. Sebab memang normal ya selepas dicucuk vaccine Astra Zeneca. Aku tengok orang yang cucuk vaccine lain pun ada yang demam juga. Selain demam, rasa sakit di kawasan cucuk dan sakit sendi sakit otot satu badan. Sakit yang bukan sikit yaaa sebab nak tukar posisi tidur pun akan rasa lenguh dan sengal yang amat. Nak merengek rasa gerak sikit pun terasa lenguh. By tengah hari aku rasa demam dah kebah sikit tapi badan masih sakit. Sekarang ni dah lebih 48 jam selepas dicucuk, syukur dah tak demam tapi badan masih rasa sengal sikit lagi. Tapi tak adalah macam hari semalam. Alhamdulillah aku langsung tak pening kepala, tak loya dan tak sakit perut sejak detik dicucuk. Memang ditekankan untuk pantau sekiranya pening, loya dan sakit perut yang berpanjangan melebihi tiga hari dari tempoh dicucuk. Kalau tak kurang kena pergi dapatkan rawatan segera. The best part, aku tetap ada selera makan walaupun demam. Lagi rasa lapar adalah dan craving macam-macam. Mengada sangat time PKP nak itu ini..

Diingatkan sebelum keluar pusat PPV, jangan sapu minyak panas dan jangan urut kawasan cucuk kalau rasa lenguh. Biarkan saja nanti sakit akan hilang sendiri. Kalau rasa burning boleh letak ais batu kasi lega. Selain daripada pesanan tu.. tak ada apa pun. Boleh mandi boleh buat segala jenis aktiviti yang kita nak tak ada halangan. Seeloknya lepas cucuk terus balik rumah dan berehat saja jangan buat aktiviti lasak atau terlebih rajin nak mengemas rumah ke bercucuk tanam ke apa ke.. Duduk diam-diam dan rehat. Aku dan MamiZ memang dah standby Paracetamol dan Cool Fever sebab based on our observation memang majoriti akan demam. Kami continue makan supplement macam biasa dan minum VitaminC Soluble untuk bantu support badan supaya cepat sihat. Memang berehat sajalah makan ubat dan tidur. Insyallah in a day or two dah sihat.

Ini adalah pengalaman aku tau.. 
Mungkin sama dan mungkin tak sama dengan orang lain.

MamiZ pula demam panas, pening, tak ada selera makan dan sakit satu badan juga esok harinya selepas dicucuk. Lambat kebah demam dari aku tapi hari ni dah kembali kuat. Sediakan panadol dan cool fever standby jika diperlukan.

Ada yang tanya aku ambil apa-apa supplement ke sebelum cucuk ??
Aku dan MamiZ memang makan Habbatusauda, Olive Oil dan Pomegranate Oil setiap hari. Other than that, aku makan BComplex dan Calcium Pill ikut kerajinan hahaha.. Jadi bila orang kata tak perlu vaccine hanya makan makanan sunnah dah cukup.. atau sebaliknya aku memang tak setuju. Aku percaya kedua-duanya adalah ikhtiar untuk sembuh. Makanan sunnah memang kita tahu khasiat dan keberkesanan tak perlu dipersoalkan lagi. Tapi ubat hasil kajian sains juga adalah hasil dari ilmu yang Allah SWT ilhamkan buat hamba-hambaNya. Dia kurniakan kita dengan kecerdikan akal fikiran jadi gunakan sebaiknya untuk cari jalan penyelesaian.

Macam mana nak hadap golongan antivax ??
Lantak ke diorang jangan dilayan. Biarkan mereka dengan idealogy mereka lama-lama nanti diamlah. Patutnya kerajaan wajibkan pengambilan vaccine tak perlu bagi muka nak ambil tak nak tak perlu ambil. Buat ikut sectors senang.. Nak pergi kerja ?? Cucuk dulu. Nak pergi melancong ?? Cucuk dulu. Nak pergi mengajar ?? Cucuk dulu. Nak berniaga makanan ?? Cucuk dulu. Nak beli makanan ?? Cucuk dulu. Nak pergi shopping mall ?? Cucuk dulu. Hihihi.. Nampak kejam dan dictator sikitlah tapi baru nampak berkuasa sikit dan tegas. Geram jugalah bila dapat forwarded text macam-macam cerita macam-macam news dan hasutan. Come on.. banyak sangat ke masa korang nak sebar benda entah betul entah tidak ni.. Lagi kesian bila semua messages sampai ke pakcik makcik di kampung sana yang jenis percaya bulat-bulat apa yang orang hantar. Anak pula dikejauhan tak boleh tolong tapi infomation. Oiii geram oiii !! Kalau golongan antivax ni tak mahu vaccine duduk dendiam.. Jangan keluar rumah langsung. Ini nanti bila herd immunity dah berjaya dicapai, diorang keluar rumah dan tak kena apa-apa jangkitan mulalah kata - tak cucuk vaccine kami elok saja. Padahal.. orang-orang yang dah cucuk vaccine tolong protect diorang sama. Geram kan ?? Tapi biarkan saja.. Kita tunggu dan lihat.

Maaflah.. terpenuh emosi pula. Hihihi..

Jadi marilah sama-sama kita sahut seruan kerajaan untuk cepat-cepat membina herd immunity. Normal untuk kita rasa takut nak ambil vaccine sebab benda baru dan tak pernah kita terlintas pun satu hari nanti keadaan negara kita diuji macam ni. Normal untuk kita rasa was was dan tak yakin. Normal untuk kita ada pelbagai keraguan. Tapi kawan-kawan, mencari kesembuhan pun adalah tuntutan agama dan semoga usaha kita ini diberkati olehNya untuk kita semua kembali hidup normal. Mesti dah penat berkurung dalam rumah kan ?? Mesti dah rindu kebebasan dunia luar kan ?? Jadi ayuh !! Sama-sama kita usaha ke arah yang lebih baik. Insyallah aku doakan yang mana belum dapat tarikh akan cepat dapat tarikh dan cepat dapat suntikan vaccine dose pertama.

Sesungguhnya segala kesembuhan dan perlindungan hanya dengan izin Allah SWT.
Kita hanya berusaha dan tawakal.

Dengar cerita Sputnik on the way nak masuk Malaysia.. Betul ke ??
Waaahh.. ada bau Russia lah lepas kena cucuk nanti. Gurau ja.. Jangan serious sangat.

Kalau ada apa-apa soalan boleh tanya dibawah yaaa..
Aku jawab seadanya yang mana mampu dan tahu.

Take care.

 


01062021 12:41PM
Pusat Pemberian Vaksin (PPV) UKM Bangi.

Alhamdulillah..
Kami dah terima dose pertama vaccine Astra Zeneca..
Mari kita sahut seruan kerajaan untuk mencipta herd immunity =)


Assalamualaikum semua.. Dah lama sebenarnya berhajat nak buat NZ Souvenirs Giveaway tapi asyik bertunda sampai makan tahun. Jangan risau sebab semua souvenirs disimpan rapi kemas masih cantik elok berbalut khas dibeli dan diterbangkan dari New Zealand untuk korang semua. Insyallah semua souvenirs juga adalah yang bagus berkualiti. Sempena bulan mulia Syawal dan bulan birthday aku, elok sangat kalau sekarang ni buat giveaway. Dah lama menyepi blog tersayang ni harapnya boleh kembali bersinar. Ditambah pula dengan PKP jadi semua tengah bermuram duka.. dengan adanya giveaway ini aku harap muka korang ada itu sikit senyum.

Haaa.. Jom tengok syarat-syarat dah hadiah yang menanti =)

Okay !! Perhatian ya.. Giveaway kali ini ada  dua (2) categories.
Tolong baca betul-betul dan ikut syarat-syarat yang ditetapkan.

Mudah saja tak susah cuma please.. Baca !!

Sila pilih SATU category penyertaan SAHAJA.

Category Satu | NZ Fridge Magnet x 5 (5 Pemenang)

Syarat-syarat :

  1. Follow blog SITIYANGMENAIP - WAJIB
  2. Subscribe Youtube Channel SITIYANGMENAIP di SINI - OPTIONAL
  3. Buat entry bertajuk 'NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip'
  4. Letak banner giveaway dan backlink pada entry INI
  5. Publish entry penyertaan, tinggalkan link penyertaan dan nyatakan category pilihan di ruangan comment entry INI sahaja
  6. Nyatakan sekali Youtube Channel korang supaya SYM boleh subscribe kembali #kitasupportkita

Category Dua | NZ Tote Bag & Fridge Magnet x 1 (1 Pemenang) atau
NZ Tshirt Size L & Fridge Magnet x 1 (1 Pemenang)

Syarat-syarat :

  1. Follow blog SITIYANGMENAIP - WAJIB
  2. Buat entry bertajuk 'NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip'
  3. Letak banner giveaway dan backlink pada entry INI
  4. Publish entry penyertaan, tinggalkan link penyertaan dan nyatakan category pilihan di ruangan comment entry INI sahaja
  5. Subscribe Youtube Channel SITIYANGMENAIP di SINI - OPTIONAL
  6. Nyatakan sekali Youtube Channel korang supaya SYM boleh subscribe kembali #kitasupportkita
  7. Tinggalkan SATU comment di mana-mana Video pilihan dalam senarai dibawah : WAJIB - tak ada Youtube Channel pun tak apa, boleh tinggalkan comment saja.


Tempoh Giveaway : 16 MAY 2021 - 31 MAY 2021

Haaa senang saja kan ? Selalu aku buat syarat-syarat yang sangat simple tapi kali ni advance sikit sebab souvenirs yang akan diberikan agak pricey setelah ditukar ke nilai mata wang kita walaupun hanya sekadar seketul fridge magnet. Memang beli untuk diberikan kepada rakan-rakan yang bertuah. Jomlah ramai-ramai join giveaway aku kali ni.. Sesekali buat giveaway marilah memeriahkan sempena tak ada aktiviti sangat during PKP ni. All the best. All the best.

Senarai Peserta :

Category 1 :
  1. https://www.shikinrazali.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  2. https://www.tiarasaphire.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  3. https://www.budakpening.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  4. http://famf-tower.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  5. https://mazuriah.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  6. https://loveneddy.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  7. http://www.naniey.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  8. https://me-soul-searching.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  9. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  10. https://www.alienoren.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  11. https://pemudattbc.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  12. http://www.zianaeunos.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  13. https://www.mialiana.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  14. https://cempakabiru-nieda.blogspot.com/2021/05/jom-joint-nz-souvenirs-giveaway-by.html
  15. https://karyaku-paridahishak.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  16. https://mumblingcici.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  17. https://ciksukataip.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html?m=0
  18. https://aniesandyou.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  19. https://blognisalpunya.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html?m=1
  20. https://www.dinohauz.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  21. https://salamisimon1.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  22. https://www.farhanajafri.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  23. https://www.nonasani.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html?m=1
  24. https://theredzachannelz.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  25. https://imwritingformyself.blogspot.com/2021/05/969-nz-souvenirs-giveaway-by.html
  26. http://www.zukidin.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  27. https://www.shidaradzuan.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html

Category 2 :
  1. https://anakomak6.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  2. https://miziejusoh.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  3. https://syuderis.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  4. http://www.vitaminayu.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  5. https://kasihkuamani.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  6. http://www.suriaamanda.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  7. https://www.nurulzayani.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  8. https://salatulzarida.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  9. https://www.lyanaishak.my/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  10. https://tetikusmerah.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  11. https://www.travelogsyuhadasalleh.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  12. https://thejagungspirasi.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  13. https://saranur74.blogspot.com/2021/05/httpswwwsitiyangmenaipcom202105nz.html
  14. https://itsthesuraya.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  15. https://juliaali.blogspot.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  16. http://www.fatimahnabila.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html
  17. http://www.mamapipie.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html

Bayang nak dapat travel memang tak nampak lagi. Rasanya ambil masa tiga empat tahun juga baru nak mula pulih secara berperingkat. Kalau dah boleh travel pun aku rasa mesti requirements akan sangat banyak dan rumit. Haiiih.. Tak apalah memang tak dapat buat apa pun plus bagus juga sebab duit pun tak ada sangat lagi-lagi musim Covid19 pendapatan tak menentu. Jadi kita duduk diam dirumah sambil sambung menabung dan tingkatkan ibadah gituuu. Dunia pun makin tenat.. Ada tertulis rezeki ada jodoh lagi bolehlah travel semula. Dah tak boleh keluar merayau tak boleh shopping kat negara orang, kita bawa barang-barang dari luar masuk ke negara kita. Aku kirim snacks dari Australia from my friend yang tinggal di Melbourne. Terima kasih tolong beli pack dan post sampai depan pintu rumah. Parcel dari New Zealand pula aku order di Shopee - ada individu yang tinggal disana open order dan post ke Malaysia.

Thank you so much yang jauh jadi dekat..


Yang dah pernah ke Australia mesti faham perasaan best shopping di grocery shop disana seperti Coles, BigW dan K-Mart. Haiih !! Antara aktiviti yang aku rindu nak buat. Tu aku kirim beberapa items yang selalu borong di Coles. Sour Cream & Onion Chips tu favourite MamiZ. Irony sangat - chips tu diimport dari Malaysia. Hahahaha.. Di Australia aku geram betul sebab ada banyak M&Ms pelbagai perisa dan pilihan. Rambang mata nak buat pilihan semua rasa nak cuba. Aku pilih yang aku rasa tak masuk Malaysia atau aku tak pernah jumpa. Kadang-kadang pergi kedai runcit mahal ada juga choices yang jarang dilihat. Jangan risau sebab semua jelas terpampang logo Halal. KitKat dan Oreo pun sama.. kat sana banyak gila choices menarik. Semua bekalan ni nampak banyak tapi aku kongsi dengan keluarga juga. Jenuh makan benda manis banyak-banyak no no no. Beli snacks macam ni kadang tu sampai lima enam bulan ada lagi.

Okaylah sesekali kirim dari jauh..
Kalau selalu memang ranap poket..


Whittaker's L&P tu aku suka sangat !! Masa pergi NZ aku beli beberapa packets habis laju. Katanya ada dijual di Malaysia tapi setakat hari ni belum pernah jumpa. Cookies Mrs Higgins pula aku tak sempat rasa masa disana jadi bila ada orang open order aku belilah nak rasa. Ramai kata cookies Mrs Higgins lagi sedap dari cookies Cookie Time, tapi aku rasa cookies Cookie Time lagi sedap. Cookies orang putih ni selalunya soft cookies - aku suka juga tapi prefer yang crunchy. Baru puas nak makan kunyah ada bunyi.

Sesekali bolehlah nak order macam ni sebab harga shipping pun boleh tahan. Nak lepaskan kerinduan travel semata kita shopping macam inilah.. Semoga dunia kembali pulih cepat sembuh dan kita semua dapat kembali hidup normal bebas dan bahagia.


 


Kalau korang dah lama jadi kawan aku di ruangan SYM ni.. patut dah tahu aku sangat suka makan buah laici fresh. Yang dalam tin pun suka juga tapi tak akan sama sedapnya berbanding makan yang fresh. Last few weeks ada yang tinggalkan soalan di entry laici aku yang lepas bertanyakan mana nak beli bila musim dan sebagainya.. Jujurnya aku tak tahu dengan tepat jawapan kepada persoalan beliau. Tapi inilah dia.. inilah dia masanya kalau korang pun tercari-cari buah laici fresh. Yang aku tahu, negara kita tak tanam laici secara komersial - kalau fakta ni salah aku minta maaf. Tapi negara-negara jiran seperti Vietnam dan Thailand memang tanam laici dan akan export ke negara kita. Aku search bila musim laici di negara-negara sebelah, aku dapat jawapan sekitar bulan April hingga Julai. Jadi aku buat anggaran sendiri, within these months rasanya buah laici akan masuk negara kita juga.

Disebabkan tak boleh keluar meronda mencari, aku cari di Facebook.. kat search tu taip saja related keywords. Ada rezeki adalah penjual laici yang iklankan di Facebook. Aku jumpa beberapa orang yang jual laici fresh sekitar Kajang, Seri Kembangan, Bandar Baru Bangi dan Serdang. Aku message dan terus order. Boleh contact brother ni (aku tak tahu nama dia tak sempat berkenalan) di 0132406995. Kalau korang duduk di Kajang dan Bandar Baru Bangi, boleh ke kedai buah di Jalan Reko Sentral berdekatan dengan Econsave Jalan Reko atau terus hubungi 0193439993 untuk delivery. Tanya dulu ada buah ke tidak kang penat saja pergi..

Huuurmm sejak PKP ni sis buat part time promote buah laici.

Yang atas ni kecil sikit buahnya berbanding yang tahun lepas beli besar amat. Sekilo RM15 memang inilah standard harga laici fresh.

Bagi those yang tercari-cari, teringin nak rasa laici fresh silalah buat pencarian sekarang. Kadang-kadang ada juga penjual buah tepi jalan yang jual laici. Semoga ada rezeki jumpa dan rasa nikmatnyaaa buah laici fresh. Lagi-lagi bila dah sejukan dulu.. Perggh..


Satu lagi giveaway mari kita join ramai-ramai. Senang juga syarat-syaratnya. Ada beberapa hari lagi berbaki kalau berminat nak join cepat lekaih.

Tarikh tutup penyertaan : 31 May 2021


Jom ramai-ramai kita join Giveaway Kak Suria Amanda. Senang sangat syarat-syaratnya tak perlu pening. Masih ada banyak masa nak join ayuhhh kita =)

Tarikh tutup penyertaan : 6 June 2021

 


| 14052021 |

hey self,
Happy 31st Birthday.


Assalamualaikum semua. Berlalu Ramadhan Kareem menjelma pula Syawal Mubarak yang mulia dan penuh kemenangan. Semoga ada rezeki kita semua bertemu lagi Ramadhan akan datang. Betul-betul mencabar jiwa dan emosi yaaa perayaan raya kita semua tahun ni.. Menjerut rasa betul bila diumumkan PKP seluruh negara. Memang sedih sayu tapi demi kebaikan dan keselamatan kita bersama.. marilah kita pandang dari sudut positive dan jangka masa panjang. Ini adalah jalan terbaik untuk kerajaan bendung penularan wabak Covid19 yang masih berleluasa in fact semakin teruk. Aku rasa aku tak ada hak nak pertikaikan keputusan kerajaan dan pihak berwajib sebab mereka dah bertungkus lumus nak jaga kita. I'm not talking politics ya.. Aku cakap perihal common sense yang semua orang patut sedar. Ingat tahun lepas ?? Bila kita rasa seakan-akan hampir menang.. Kita lalai dan akhirnya kembali tewas. Sedih sangat tengok usaha gigih frontliners kita seakan-akan tak dihargai. May Allah SWT bless their souls and grant them His loves. Tapi.. aku juga tiada hak untuk persoalkan tentang rungutan rakyat sana sini sebab I am not wearing their shoes. Susah payah mereka dikala PKP dan rasa rindu menggunung pada keluaga tercinta - I won't judge - I cannot judge I don't have the right. Jadi aku ambil langkah berdiam diri dari membuat sebarang kenyataan bila baca postings di FB di Instagram yang menyuarakan kekecewaan tak dapat balik beraya ke kampung. Dalam perit dan sedih, aku kirim doa buat mereka yang berjauhan dengan keluarga tersayang supaya tetap diberikan rasa gembira menyambut kemenangan Syawal. Insyallah.. Semua ini akan berakhir dan keadaan akan kembali normal.

Dikesempatan ini, aku nak mohon maaf salah silap kepada semua rakan-rakan Bloggers yang kenal diri ini sejak hari pertama SitiYangMenaip dicipta 15 tahun lalu (sejak dari nama lama zaman hingusan) sehingga hari ini. Pejam celik dah 15 tahun rupanya aku bertahan di platform ini. Semua posts lama yang dah tak ada kaitan aku delete. Tak mau kenang hihi.. Ada yang dari dunia maya diberi kesempatan kenal dan berjumpa.. Banyak pahit manis sebenarnya dunia blogging ni dan itulah yang mengajar dan mendewasakan. Maaf andai sepanjang usia perkenalan kita ada tersalah silap terkasar bahasa bergurau kasar dan sebagainya. Mohon maaf sekiranya diri ada ada melukakan hati mana-mana pihak secara langsung mahupun tidak. Kadang-kadang terlupa diri seketika taip entah apa-apa. Ampun maaf kepada mana-mana pihak yang rasa tak senang rasa menyampah rasa tak puas hati dan apa-apa jenis rasalah dengan diri ini.

Have a blast raya celebration tak kira dimana juga korang berada. Walaupun hati sayu berjauhan dengan keluarga - raya tetap raya. Ambillah masa sikit untuk merayakan manisnya Syawal.

Selamat menjamu selera dengan pelbagai juadah hari raya.

Jaga diri patuh SOP dan sama-sama kita usaha untuk menangani masalah Covid19.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1442 Hijrah | This Raya Stay at Home

I have never been to any of our neighboring countries – Singapore, Thailand, Brunei, Philippines and Vietnam. Not that I don’t have the desire to explore these countries, but it is mainly because of the ideas I always have in mind regarding the weather, cultures and food in these countries which I thought are almost the same to ours. My bad and I was totally wrong. These countries have so much to offer and experience. Sometimes, I spend time reading journals and blog entries written by those who have travelled to these countries and was enchanted by their amazing stories. Watching great videos showcasing the beauty of natures, the modern cities, the people, custom and traditions, different diversities and many more have changed my opinion and have made me want to go out and explore these countries too one day. Too sad that the whole world is now being attacked by Covid19 and the tourism industry is facing a downfall.

Before Covid19 hit the world, I have had a plan to visit Singapore with my friends and we had tried our very best to find the perfect dates to travel. We discussed briefly where to sleep, what to eat and what kind of activities we wanted to do during our trip. Singapore is a small country but upon doing our research we were surprised to discover so many interesting things to do. We almost bought our tickets last year but we could sense something seemed off with all the sad news here and there. Due to the increasing number of Covid19 cases, we all had to stay at home and MCO lasted for months. Borders were closed and no one was allowed to travel out of the country. But fret not people !! Once Covid19 is over (which I pray hard it is going to end very soon), we are ready to spread our wings out again and fly high. One of the destinations that I have in mind is definitely Singapore.

I always believe that – you rule your trip and there is no right or wrong. You do you and just enjoy the trip to the utmost. Other than the plane tickets, budgets and insurance, there are few other important things that I will usually take into considerations while planning for a trip  – lodging, halal local cuisines and interesting places to visit. Well, these are totally up to our preferences while designing the trip. Since we cannot go out travelling at the moment, I just want to take this chance to share my plan and what I have found out while doing my research if I ever have the opportunity to visit Singapore.

If you are planning to visit Singapore too, these points are all for you.

credit : https://www.mandarinoriental.com/singapore/marina-bay/luxury-hotel

Accommodation / Lodging

Everything in Singapore is expensive and finding a good place to crash might be a bit tricky. But peeps, everything is now at the tip of our fingertips. Some would want the trip to be quick and fun. Some would love to have a sensational and relaxation escapism. You choose, you are the boss. If you have more, you spend more and vice versa. There is a lot of budget hotels in Singapore if you are on a tight budget. Spend a bit of time to scroll and find something that suits our preference. But if you prefer a luxury 5-star hotel, you can check out Mandarin Oriental Singapore or Sofitel Sentosa. I would love to spend a night or two at these hotels to enjoy my vacation and reward myself with a good stay. Choosing a hotel to stay in is important to help us design our journey. I usually commute by public transportations so it is crucial aspect to consider is to find a place in a location where I can easily get the access to the public transportation’s hub.

credit : https://www.rwsentosa.com/en/articles/insider-tips-to-universal-studios-singapore

Interesting Places To Visit / Activities
Singapore is indeed a small country but surprisingly has a lot to offer to tourists. Since it is going to be my first time visit, I would love to discover all the tourist-must-visit-places in Singapore. I have a number of places I want to go and I will share a few of them with all of you. I plan to cover the Marina Bay Sand, Gardens by the Bay and the Merlion Park. A trip to Singapore is not complete without taking a picture with the Merlion statue. Since my friends love shopping, we have to visit few famous spots to shop too such as the Orchard Road, Haji Lane (they have really good street arts and murals there – perfect to take pictures for Instagram) and not to forget the Chinatown Street Market where you can get to buy souvenirs at cheaper prices. To add extra hype to the trip, one day excursion to Universal Studio Singapore is needed. It is time to cater the hunger of our adrenalin rush by riding all the rides and have lots of fun exploring the theme park.

credit : https://recipesaresimple.com/recipe/singapore-chilli-crab/

Halal Local Cuisine
Food is essential and usually I will go find halal local cuisine to try. Though I love to eat, I am quite a picky eater. Being a neighbor country to Malaysia, I believe Singapore’s cuisines are not much different to our pallets and that excites me to try their food. I would love to taste their top halal food and I have some menus to share with all of you. The first and top menu in my list is the famous chili crab people have been talking about. We can find chili crab at almost all seafood restaurants available in Singapore and there are few restaurants are halal certified. Gosh !! The crabs are all looking so good and inviting. Next in line, I have the famous Singapore murtabak specifically from Zam Zam Restaurant to try. I have been reading review from many people who have tried the murtabak saying that it is so good. I am a big fan of murtabak and I am all in for this. Last but not least, I want to try eating bone marrow and ‘sup tulang’ at Haji Kadir Food Chain. I have never tried sucking out bone marrow even in Malaysia but dare enough to try once I am in Singapore. The power of travelling!!

Sharing all these points really make me want to travel again real soon. I miss everything about travelling especially the nervousness and excitement all together getting into new places and explore. 

Soon.. soon perhaps.
Till then, wait for me Singapore !!

 


Assalamualaikum semua. Lama terbiar ruangan SitiYangMenaip ini..
Hati masih belum oookay dan semangat masih tiada walaupun rindu yang amat nak bersiaran disini. Apa-apa pun di kesempatan yang ada, aku nak ucapkan Salam Ramadhan Kareem 1442 Hijrah buat semua rakan-rakan maya. Selamat menunaikan ibadah puasa dan ibadah-ibadah lain sepanjang bulan mulia ini. Bulan penuh berkat untuk kita top up amalan-amalan dengan ganjaran pahala berlipat kali ganda. Jangan lepaskan peluang yang ada. Insyallah..

Jaga diri dan sentiasa patuh pada SOP.
Till then..

 


Until when ? I don't know.
See you all when I am back.

 Hershey's Bar Limited Edition Baru Perisa Aiskrim Strawberry & Cookies 'N Mint

Oooi orang-orang kampung.. ini ada berita baik barang baru di pasaran nak dikongsikan. Haaa.. Hershey's buat hal pula kali ini dengan mengeluarkan tiga bars chocolate terbaru limited edition yang diilhamkan daripada perisa aiskrim popular seperti Strawberries 'N' Creme, Cookies 'N' Mint dan Birthday Cake Confetti. Aku tak pasti sama ada chocolate bars ini dijual dalam pasaran negara kita atau tidak sebab aku tengok iklan khabarnya macam hanya dijual di 7Eleven Singapore. Tapi.. semua benda boleh dibeli online sekarang jangan risau. Aku beli di Shopee saja dengan harga RM3.40 satu bar. Murah sangat harga untuk satu bar chocolate brand ternama bukan harga kayangan pun. Boleh check Shopee shop ini - Cocoa Valley. Ini aku dah share boleh beli dimana, nanti jangan tanya lagi mana nak cari. Antara Shopee shop pilihan aku kalau nak cari chocolate. Perisa Birthday Cake belum jumpa itu kemudian kita cari.

SEDAP ATAU TIDAK HERSHEY'S BARU ??

Ni aku nak bagitahu nanti jangan tanya lagi sedap atau tak.. Walaupun aku sangat suka makan chocolate, Hershey's bukanlah antara top 5 pilihan chocolate favourites aku tapi makan saja kalau dah ada. Lebih suka Hershey's Nuggets berbanding jenis lain. Berbalik pada rasa Hershey's Bar Limited Edition perisa Strawberries 'N' Creme dan Cookies 'N' Mint, rasanya sedap dan boleh diterima tekak. Rasa standard perisa strawberry dan mint tapi diakui lebih creamy dan seakan-akan kita tengah makan aiskrim. Aku prefer Cookies 'N' Mint berbanding Strawberries 'N' Creme sebab memang kurang suka apa-apa makanan perisa strawberry dan sedikit manis. Lebih menarik, dalam bar Strawberries 'N' Creme ada chunks dried strawberries sekali. Bila makan terasa chunks strawberries yang masam manis seimbang dengan rasa chocolate. Dalam Cookies 'N' Mint pula semestinya ada cebisan cookies yang sedap.

Soalan yang korang selalu tanya.. Sedap ke ??? 
Jawapan aku apa ??? S-E-D-A-P.. 

Packaging yang cantik.

Comel !! Ada bentuk aiskrim.


Bagi aku, dengan harga RM3.40 satu bar sangatlah berbaloi sebab Hershey's bukan chocolate cikai tapi antara chocolate yang boleh dikira premium. Size chocolate adalah nipis tak tebal sangat. Menarik jugalah. Nanti nak cari yang perisa Birthday Cake pula - selagi tak jumpa rasa tak puas hati. Kalau korang berminat, boleh cari di Shopee. Banyak sangat kedai chocolates yang jual pilih mana yang berkenan di hati. Tak perlu susah payah meronda ke kedai, nak check nak cari.. scroll saja handphone dan tunggu sampai depan rumah. Easy !!

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

Bunga Matahari Dan Beriadah Di Taman Saujana Hijau Putrajaya

Selepas berbulan-bulan duduk rumah tak kemana-mana akhirnya ada juga aktiviti yang boleh dibuat selepas road blocks kawasan Putrajaya dimansuhkan. Nak hirup udara segar pula tengok keindahan alam sekeliling. Di sekitar Putrajaya ada banyak taman yang sesuai kalau nak beriadah santai bersama keluarga dan salah satu yang famous adalah Taman Saujana Hijau. Bagi warga Putrajaya dan sekitar, Taman Saujana Hijau adalah antara taman pilihan dan sentiasa ramai pengunjung. Tempat cantik dan kemas dan selalu juga jadi pilihan untuk pengantin photoshoot gambar kahwin. Fashion brands pun suka ke Taman Saujana Hijau untuk shooting gambar-gambar. Saja ajak MamiZ kesana jalan-jalan keluarkan peluh sikit. Bukan nak jogging sakan pun.. Kami menapak saja slowly. Kawasan Taman Saujana Hijau ni luas yang amat - sekitar 47 hectares dan nak cover semua kawasan memang rasa tak mampu. Dibahagikan kepada beberapa bahagian seperti European Garden, Chinese Style Garden dan English Garden. Kawasan taman pula ada bahagian yang berbukit dan ada yang mendatar. Taman Saujana Hijau beroperasi bermula pukul 07:00AM sehingga 07:00PM setiap hari. Parking is free dan tiada charge bayaran masuk dikenakan. Nak picnic pun sesuai boleh bawa makanan dan duduk di gazebo yang disedikan. Nak bentang tikar pun boleh.. Cari spots yang redup bestnyaaa.. Niat sebenar kami kesana nak cari bunga matahari yang banyak ditanam disana. Cuci mata tengok bunga-bunga.


 

PERGI WAKTU PAGI LEBIH NYAMAN

Waktu pagi adalah waktu terbaik nak ke Taman Saujana Hijau Putrajaya. Rasa nyaman angin sejuk macam di Cameron Highlands. Menjelang pukul 10:00AM memang orang dah sangat ramai dan matahari mula terpacak atas kepala. Petang pun menarik juga sambil tunggu sunset. Jangan lupa bawa bekalan air dan simple snacks kalau nak jogging. Aku cepat pening kalau cuaca terlalu panas, jadi wajib untuk pakai topi. Memang seronok tengok ramai orang beriadah amalkan gaya hidup sihat. Ramai juga yang bawa anak-anak untuk bebas berlari sana sini. Sesekali aku rasa memang elok dan perlu untuk kita buat aktiviti macam ni.. Kalau di rumah memang kerja mengadap TV dan Internet. Aku dan MamiZ menapak jauh juga walaupun jalan slowly boleh tahan peluh yang keluar. Dah selesai satu pusingan baru kami ke kawasan yang banyak bunga matahari. Ralit memerhati membelek bunga matahari yang cantik mekar.

Jalan 10 langkah.. berhenti rehat 10 minit. Ihikkks..


Hilang penat rasa bila tengok bunga matahari yang cantik. Memang antara tarikan utama di Taman Saujana Hijau adalah deretan bunga-bunga matahari yang ditanam. MamiZ dah rancang nak tanam bunga matahari pula di tanah sejengkal depan rumah. Jatuh cinta dengan bunga matahari pula katanya.. Kita tengok nanti project tanaman bunga matahari MamiZ jadi macam mana.. Kalau betul nak tanam semoga tumbuh membesar elok hendaknya. Jeng.. Jeng..

TOLONG JAGA KEBERSIHAN TAMAN SAUJANA HIJAU

Bab kebersihan ni kadang-kadang aku pelik juga tengok attitude rakyat Malaysia. Tempat riadah orang dah buatkan, kita pandai guna dan apa salahnya kita jaga kebersihan juga. Tong sampah pun dah disediakan apa susah sangat nak buang sampah pada tempatnya. Sama-sama kita jaga kebersihan ubah perangai buruk apply semua yang baik belaka. Yang bawa makanan, bawa belon bawa confetti nak celebrate birthday ke apa ke.. tolong kutip semua sampah sendiri yang dibawa dan buang. Lebihan makanan bungkus elok-elok bukan buang dalam longkang. Sedih tengok ada sampah yang dibiarkan begitu saja. Memanglah ada pekerja-pekerja pembersihan tapi apa masalah kalau sendiri bawa sampah tu dan sendiri uruskan ?? Mungkin di entrance kena buat pemeriksaan beg untuk tengok barang-barang yang dibawa. Kenakan bayaran untuk yang nak celebrate birthday dan buat mini partyMalu dengan orang di negara-negara lain yang jauh lagi pembersih dari kita. Taman kita sama cantik juga dengan taman-taman di negara orang lain tapi sikap kita yang hodoh. Nak jadi contoh ikutan anak-anak tengok pun rasa tak lalu. Bila ke taman awam, memang macam-macam sikap manusia kita akan jumpa. Korang boleh nilai sendiri laaaa macam mana keadaan bila ada parents yang buang pampers anak dalam longkang. Obviously bukan anak tu sendiri yang buang tapi mak ayah dia.. Sedih !! Kemudian, kita akan jumpa species bodoh sombong ignorant yang merokok sana sini. Haaa.. Public area kot bukan private park milik keluarga kau. Orang pi taman nak sedut udara segar tapi yang dapat bau asap rokok berkepul-kepul. Apakah ?? Common sense entah kemana tak kan tak boleh fikir mana baik mana buruk. Kecewa sangat.  Jadi sama-sama kita jaga kebersihan taman-taman awam negara kita biar kekal cantik dan kemas. Bila orang luar datang tengok keadaan taman-taman di negara kita, biar diorang rasa sama kagum dan cantik macam taman-taman di negara diorang.

Haaa kan dah membebel jadinya.. Geram !! Hahaha..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.