2021 | SITI.YANG.MENAIP

 Sumbangan Barang - Barang Keperluan Kepada Mangsa Banjir Di Pahang

Tirai tahun 2021 dibuka dengan ujian kepada penduduk-penduduk negeri Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan apabila banyak kawasan dinaiki air dan banjir kilat melanda. Sangat meruntun jiwa tengok keadaan di negeri-negeri yang terjejas. Rosak rumah dan jalan raya. Dalam keadaan pandemic Covid19 yang belum reda, pergerakan jadi terbatas banyak faktor kena fikir sebelum buat keputusan. Syukur sangat tengok ramai yang menghulurkan bantuan dan sumbangan. Banyak agensi kerajaan dan bukan kerajaan serta individu tertentu yang turun padang. Kalau aku ada kudrat dan kuasa memang ada keinginan nak pergi bantu jadi aku cari solution.. apa yang aku boleh buat dari jauh untuk kurangkan beban mangsa-mangsa banjir disana.

SUMBANGAN KHAS UNTUK WANITA-WANITA MANGSA BANJIR

I came across satu post di account Instagram Pertubuhan Pembangunan Kendiri Wanita dan Gadis ( WOMEN:girls ) yang meminta sumbangan khas untuk wanita-wanita yang menjadi mangsa banjir. Antara barang-barang yang diperlukan adalah tuala mandi, pakaian dalam, sanitary pads, sarung bantal, socks dan beberapa items lagi related to women. Tak perlu ke lokasi banjir, kita hantar barang-barang ke pusat pengumpulan nanti diorang yang hantar kesana. Bila fikir balik, selain dari makanan memamgn benda-benda yang diminta sangat penting untuk wanita. Terpanggil rasa nak derma tapi aku tak ada duit beribu berjuta. Aku up di Instagram minta sumbangan dari kawan-kawan lain yang berminat untuk sama-sama menyumbang. Aku guna duit terkumpul beli barang-barang baru untuk didermakan. Boleh saja nak derma barangan terpakai, tapi aku prefer beli baru. Alhamdulillah.. dalam masa dua hari aku dapat kumpul RM2000.00 - jumlah yang diamanahkan untuk aku beli barang-barang yang diperlukan !! Aku kongsikan di sini sebagai kenangan kerjasama semua pihak yang menyumbang. Teringat zaman belajar di universiti bila aku dan kawan-kawan agak aktif bergiat dalam kokurikulum berkaitan CSR. Seronok.. Mudah-mudahan ada bahagian kita disana kelak dengan bantuan-bantuan yang kita hulurkan.

Aku hanya focus pada sanitary pads, underwares, towels dan cleaning supplies.

Borong sanitary pads dan tuala mandi.

Ngam ngam boot kereta ihik.. Alhamdulillah dapat 40 packs.

Cleaning supplies untuk lokasi pasca banjir.
Borong di Tesco - kebetulan ada discount lagi banyak boleh dapat.

Ready to go !! Ayuh..

Di lokasi pusat pengumpulan. Ramai yang datang menderma..
Pemurah sangat hati rakyat Malaysia..

UNTUNG ORANG ISLAM YANG KAYA DAN PEMURAH

Alhamdulillah selesai hantar barang-barang yang dibeli untuk diagihkan. Semoga mudah urusan pihak NGO untuk edarkan dan agihkan kepada mereka yang memerlukan. Seronok buat kerja-kerja amal macam ni akan timbul sejenis perasaan yang tak boleh digambarkan. Beruntung bagi mereka (Muslims) yang dikurniakan rezeki melimpah ruah ada wang yang banyak dan diinfakkan pada jalan yang benar. Lagi-lagi pada golongan yang memerlukan seperti fakir miskin dan anak-anak yatim. Beri sumbangan pada sekolah-sekolah tahfiz pun sangat digalakkan.. Taja mereka yang membaca ayat-ayat suci Al-Quran pastinya ada habuan untuk kita. Bila Allah SWT soal disana, kemana hartamu dibelanjakan - moga ada bahagian kita boleh jawab didermakan diinfakkan dan macam-macam lagi. Tengok Ustaz Ebit Lew sudah.. rezeki banyak boleh dikongsi dengan ramai orang. Sedikit pun tak berkira duit dibelanjakan macam air untuk tolong orang.. Subhanallah !! Seronok dan sebab itulah orang-orang Islam kena kaya, supaya foundation kita kuat untuk tolong satu sama lain. Makin dikongsi makin banyak rezeki sebab janji Allah SWT itu pasti, sedekah adalah salah satu pintu rezeki. Kita yang tak ada duit banyak macam Ustaz Ebit Lew macam mana ? Haaa.. Bersedekahlah mengikut kemampuan. Jangan sampai menzalimi diri sendiri, lain pula hukumnya. Janji sedekah tak kira nilai kecil atau besar semua diambil kira disisiNya. Hanya Allah SWT yang tahu niat hati kita.

Alone we can do so little..
Together we can do so much..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

Aiskrim Baru Nestle KitKat Gold Yang Sedap Kini Dipasaran

Nestle telah mengeluarkan Nestle KitKat Gold versi aiskrim yang baru di pasaran seiring dengan sambutan hangat Nestle KitKat Gold fingers yang diperkenalkan tahun lepas. Sebelum ini aku dah kongsikan dengan korang tentang Aiskrim Nestle KitKat Dan Oreo, kali ini nak cerita tentang aiskrim baru Nestle KitKat Gold. Berharga hanya RM4.50 dan boleh didapati di mana-mana kedai yang menjual aiskrim Nestle especially di 7Eleven, Family Mart dan Petronas. Tak terlalu mahal berbanding harga aiskrim premium mahal yang lain. Mampu milik. Makan sesekali bukan hari-hari. Aku selalu akan terjah Petronas dulu kalau tak jumpa baru cari di tempat lain.. Design packaging sama dengan aiskrim KitKat biasa hanya warna berbeza tapi masih sleek memberi vibe aiskrim mewah dan cantik. Isk.. jatuh cinta teruk !!

RASA AISKRIM PENUH KRIM DAN SALUTAN LUAR YANG RANGUP

Ya !! Berbanding Aiskrim KitKat biasa yang menggunakan aiskrim perisa vanilla, KitKat Gold pula menggunakan aiskrim perisa gabungan wafer KitKat dan white chocolate. No wonder rasa penuh krim dan smooth. Macam makan butter pun ada sebab tak terlalu manis just nice. The best is yet to come guys.. The best part and the winner is the coating - lapisan luar yang sumpah rangup gila dan sedap !! Dengan cebisan caramel keemasan yang sedap memang a perfect combo bila bergabung dengan aiskrim. Bagi aku.. siapa yang cipta recipe ni sangat genius.

Aku tak dibayar untuk tulis sebegini..
Aku memang hantu KitKat !! Lagi pun.. memang sedap.


The packaging is sooo pretty !!

Macam yang korang sedia maklum, aku memang hantu KitKat - semua jenis KitKat aku suka jadi semestinya aku akan berusaha sehabis baik nak cari aiskrim ni bila tahu Nestle dah keluarkan range yang baru. Beberapa hari sebelum PKP bermula lagi aku dah meronda dari saut Petronas ke Petronas yang lain menjenguk ke peti aiskrim tapi sayangnya belum rezeki. Setelah puas mencari jumpa juga akhirnya tapi hanya tinggal satu saja dalam peti. Nampak sangat tengah viral dan menjadi rebutan ramai orang. Barang baik memang laku keras..

Cepat korang dapatkan di pasaran dan rasa..
Insyallah tak menyesal dan kecewa.

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

 Siapa ada penyakit macam ni angkat tangan please !!
Hampa setuju kan ? Selagi tak beli selagi tu dok terkenang..

Lotus Biscoff sebenarnya dah bertahun-tahun ada dalam pasaran tapi lately makin meningkat kegilaan dan demand terhadap Lotus Biscoff. Kalau dulu semua benda nak letak cheese, sekarang nak letak Lotus Biscoff pula. Nestle KitKat pun tak mahu lepaskan peluang untuk bergabung dengan Lotus Biscoff dan keluarkan KitKat Lotus Biscoff Limited Edition yang baru dipasaran. Mula dijual di Dubai  dan beberapa negara di Europe dan tak ada news kata dah masuk pasaran Malaysia. Mungkin sebab itu kita tak jumpa terjual di kedai-kedai negara kita.. Ini aku jumpa di Shopee dan kalau tak silap memang tak ada jual di pasaran kita. Korang kalau berminat pergi click saja senang Shopee dan tak payah pening nak cari beli dimana. Tunggu saja sampai depan rumah.. Sepeket Nestle KitKat with Lotus Biscoff ni ada 7 biji mini chunky KitKat aku beli dengan harga RM23.90 dari kedai Cocoa Valley (antara kedai chocolates favourite aku di Shopee). Mungkin sebab hanya dijual di luar negara, harga mahal sikit. KitKat Lotus Biscoff dijual dalam size Chunky bukan size jejari KitKat Fingers.


Bawah lapisan coklat terus ada Lotus Biscoff.

RASA COKLAT KITKAT DAN LOTUS BISCOFF YANG SEDAP

Kalau korang antara pembaca setia blog aku, for sure korang dah tahu aku memang hantu KitKat dan tak pernah aku kata KitKat tak sedap. Semua KitKat sedap di tekak aku termasuklah KitKat Lotus Biscoff yang baruuu ini.. Sumpah sedap gilaaa !! Lapisan Lotus Biscoff pun banyak antara layers KitKat wafers. Tak crumbly berderai just nice terletak elok in between the layers. Tak manis sangat ngam dengan rasa coklat KitKat yang biasa. Laju habis 7 biji tak tunggu lama. Untuk harga yang agak mahal aku beli sepeket KitKat Lotus Biscoff, aku tak rasa menyesal.

Sedap !!
Cepat pergi beli juga especially bagi peminat KitKat..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com
01 January 2021 (Jumaat)

Aktiviti pertama di tahun baru 2021 - kami pergi memancing di Kolam Pancing RM3 Jugra. Hanya satu jam memandu dari Bangi untuk ke Banting ikut SKVE. MamiZ sangat suka memancing tapi sayang anaknya tak ada minat yang sama. Lama MamiZ sebut nak pergi memancing tapi asyik tak jadi. Entah macam mana aku teringat satu gambar yang dikongsikan oleh seorang teman di Instagram tentang Kolam Pancing RM3 Jugra - nampak kemas dan menarik. Terus tanya kawan extra info dan research sikit tengok posts di Facebook Page Kolam Pancing RM3 Jugra. Aku call tanya tentang umpan dan kemudahan-kemudahan yang disediakan. - ada tandas, cafe dan surau. Perkhidmatan siang ikan pun ada.. First time nak pergi tak tahu rupa tempat macam mana jadi tanya dulu untuk kepastian. Ramai bagi feedback yang positive jadi aku terus bagitahu MamiZ. Excited sangat mak akuuu nak pergi memancing siap check joran check tali dan tools lain yang diperlukan. Aku tak teruja sangat sebab tak minat tapi nak teman duduk tunggu dua tiga jam okay saja boleh sangat. Kalau bosan aku plan nak tidur dalam kereta. Hihihi..

Kolam Pancing RM3 Jugra beroperasi seawal 08:00AM sampai pukul 07:00PM setiap hari Isnin - Ahad. Selepas pukul 07:00PM pun buka juga tapi bayaran harga lain pula. Pukul 07:30AM kami gerak, singgah beli sarapan buat bekal di kolam pancing dan lebih kurang pukul 09:00AM sampai. Peeergh !! Dah ramai orang.. Ingatkan kami antara yang dah awal rupanya ramai lagi cepat sampai. Cuaca mendung kelam matahari segan nak keluar. Nyaman memancing suhu sejuk.



KOLAM PANCING RM3 JUGRA

Kenapa nama tempat ni Kolam Pancing RM3 ? Kenapa RM3 ? Murah sangat ni.. Memang murah dan sangat berbaloi. Selalu aku jumpa kolam pancing charge bayaran ikut jam tapi di Kolam Pancing RM3 Jugra ni.. kita bayar harga RM3 untuk setiap batang joran yang kita bawa. Umpan udang hidup dan ikan juga disediakan kalau tak sempat nak cari umpan sendiri. Yang lagi aku suka, ikan-ikan di Kolam Pancing RM3 Jugra semuanya ikan air masin seperti Siakap, Kaci (Siakap Merah), Jenahak dan Kerapu. Walaupun MamiZ suka memancing, kalau dapat ikan air tawar atau ikan sungai bukan makan pun.. Jadi elok pergi pancing ikan air masin atau ikan air laut. Baru puas hati dapat ikan dan boleh makan.

Lapor diri check suhu bayar harga joran dan beli umpan.

Tak cukup cash ? Online transfer pun boleh..

Jenis-jenis ikan yang available dan harga per kilo.. Siakap paling murah.

Cuaca tenang di pagi hari 01 January 2021. Pagi tahun baru..

Pukul 09:00AM manusia dah ramai..

MamiZ dan AbangR (sepupu) sedang get ready. Ni kolam ikan Kaci..

Brother baju biru tu dah dua ekor Kaci dia dapat.. Rezeki.

Setia menunggu umpan dimakan ikan..

Semestinya hanya berpura-pura saja memancing demi gambar..
Gaya kena ada..

TIADA REZEKI DI HARI PERTAMA TAHUN BARU 2021

Empat jam menunggu seekor ikan pun tak makan umpan yang MamiZ dan AbangR letak. Selepas dua jam aku surrender menunggu, memang duduk dalam kereta dengar lagu dan tidur. Bukan aku seorang yang tidur dalam kereta, ramai lagi isteri-isteri brothers yang memancing tunggu dalam kereta juga. Bosan sangat - joran pun ada dua saja. Habis aku interview brothers yang semua dapat ikan sambil tunggu MamiZ dan AbangR pula dapat. Itulah namanya rezeki adalah percaturan Allah SWT. Kalau Dia kata tak dapat.. Maka tak dapatlah ikan. Berlalu pulang dengan perasaan hampa tapi sebenarnya dapat banyak ilmu daripada pemancing-pemancing lain disana. Diorang ajar tips dan tricks untuk tackle ikan-ikan air masin. Ikut hati MamiZ memang nak tunggu sampai petang aku rasa.. tapi kami kena balik sebab nak tolong uruskan hal-hal majlis pernikahan sepupu aku esok harinya. Kami lari sekejap pergi memancing janji tengah hari akan balik rumah.

MamiZ tak puas hati balik dengan tangan kosong..
Katanya nak pergi lagi tapi tak sangka 'pergi lagi' tu adalah dua hari berikutnya..

TUKAR TALI JORAN DAN MATA KAIL BARU

Brothers yang ajar few tips dan tricks tu suruh tukar dari tali tangsi ke tali benang yang lebih kuat. Tali tangsi katanya cepat putus dan ikan-ikan air masin selalunya ganas jadi tak sesuai. Saiz mata kail pun kecil jadi kena tukar yang besar sikit.. Lepas majlis pernikahan dan kenduri belah pengantin perempuan, terus terjah kedai joran dan tukar apa patut. Aku cakap kat MamiZ, kalau nak aku teman lagi belikan aku joran sebatang walaupun aku tak reti memancing. Aku nak juga memancing kalau tak memang aku rasa nak mogok kebosanan. Tak perlu beli baru pun sebab ada banyak joran arwah Atok dalam store cuma kena baiki sikit touch up bagi feeling baru. All ready and set to go..

03 January 2021 (Ahad)

Trip kedua ke Kolam Pancing RM3 Jugra. Semangat kami berempat - kali ni pergi dengan orang lain pula (Aku, MamiZ, AcikB dan AbangH) pukul 08:30AM dah terpacak disana. Hujan renyai tak dihiraukan sebab matlamat kami jelas dan focus nak memancing. Gituuu.. Jangan risau kalau hujan pun sebab ada banyak pondok kecil dibina sesuai nak berteduh.

Jomlah kita pergi memancing..

Ikan Bulan !! My first ikan ever in history. Panic gila bila umpan mengena. First time memancing nak tarik ikan naik pun tak reti. Kelam kabut MamiZ tolong..

Kaci pertama dalam sejarah hidup. Tergeliat bahu sengal lepas bertarung nak tarik ikan naik atas. Masih terkial-kial nak handle joran.. Syukur tak terlepas.

Alhamdulillah !! Pengalaman pertama memancing yang manis.

AcikB pula dapat seekor lagi Kaci.

Kaci ketiga.. AbangH pula dapat.

Pindah ke kolam ikan siakap. Alhamdulillah rezeki dapat seekor siakap..

DAPAT IKAN BARU TIMBANG DAN BAYAR

Konsep ini pun aku suka - Dapat ikan baru timbang dan bayar ikut harga yang ditetapkan tapi kalau tak dapat tak adalah terkilan sangat sebab bayar pun RM3 kan.. Dah dapat ikan tak boleh lepaskan semula wajib ambil. Jadi kena decide betul-betul ikan apa yang kita nak pancing. Antara semua jenis ikan yang ada disana, aku paling suka Jenahak. Kalau dapat seekor pun jadilah dah puas hati tapi lama tunggu tak dapat juga. Sudahlah tu.. nanti kita cuba lagi. Sekilo ikan Kaci berharga RM35.00 dan RM17.00 untuk sekilo Siakap. Total untuk tiga ekor ikan Kaci dan seekor ikan Siakap adalah RM105.00 sekali dengan harga tolong bersihkan dan siang. Bagi aku harga sangat berbaloi dan murah. Plus, semua sangat fresh baru lepas dipancing. Ikan Bulan yang aku dapat adalah percuma, tak termasuk dalam senarai yang perlu ditimbang. Alhamdulillah rezeki !! Sebenarnya tak tahu pun ada wujud ikan Bulan.. Tibai sajalah..



Senyum sampai telinga masing-masing dengan hasil tangkapan. Untuk aku yang first time memancing, aku admit memancing rupanya sangat seronok !! Selama ni aku yang tak nak cuba jadi aku rasa memancing itu bosan. Dah happy teruja rasa excited perasaan dapat ikan, aku pula tak sabar nak tunggu our next trip pula. MamiZ masih tak puas hati sebab tak dapat ikan.. Belum ada rezeki nanti insyallah kita pergi lagi yaaa.. Sekarang ni masih belum selamat nak berjalan sakan jadi segala aktiviti agak terhad. Pergi mana-mana pun jangan lupa ikut SOP dan peraturan-peraturan yang dah ditetapkan oleh kerajaan. Jaga diri semua..

Apa aktiviti pertama korang di tahun baru ?
Meh share sikit..

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Muka surat pertama tahun baru 2021 kini dibuka.. Alhamdulillah syukur atas nikmat dariNya yang tak pernah putus buat kita semua. Selamat tahun baru diucapkan dan semoga dengan ini, didoakan juga kebahagiaan dan kesenangan dunia akhirat buat semua. Let us all pray that this 2021 will be a year with peace, happiness and abundance of all. May Allah SWT bless us all, always. Semoga kita semua dikurniakan rezeki melimpah ruah dan kesihatan yang berpanjangan. Sekiranya ada diantara kita yang sedang diuji, didoakan semoga dipermudahkan segala urusan dan diberikan kekuatan. Andai ada yang sedang jatuh, didoakan semoga tabah untuk kembali berdiri. Insyallah.. Semoga hari-hari mendatang kita semua dipenuhi dengan perkara yang baik-baik saja. Tak mahu cerita tentang azam tahun baru sebab jujurnya aku tak set apa-apa goals atau targets lagi yang khas bagi tahun baru ini. Mungkin semua azam tahun-tahun lepas yang kecundang di tengah jalan akan dibawa ke tahun baru dan berusaha untuk dicapai. Banyak yang terkandas dan aku sedang berusaha nak merealisasikan satu per satu - slow progress is better than no progress. Mari kita semua sama-sama tabah mengharungi ujian pandemic yang masih belum selesai ini. Sakit jatuh kita marilah sama-sama kita sokong dan bantu diantara satu sama lain. Dah tahun 2021 kan.. Harapnya pemikiran kita juga semakin matang seiring usia dan tindakan kita juga semakin waras kena pada gayanya. Pastinya tahun baru 2021 akan lebih mencabar dan sudah tentu juga akan ada ups and downs yang tersendiri. Itulah pahit manis rencah kehidupan. Apa-apa pun.. Ayuh !! Let's make this 2021 a better year for everyone. 

No one can go back and and make a brand new start..
but everyone can start from now and make a brand new ending !!

Jaga hati jaga iman jaga diri. 

SALAM TAHUN BARU 2021 | HAPPY NEW YEAR

SITI YANG MENAIP
sitiyangmenaip@gmail.com

DISCLAIMER

All posts, images and pages are owned by the author (unless otherwise stated). No reproduction of the materials from this website are to be used in other third-party websites or personal uses without a written consent or permission from the owner.